Slaap: De verslaving (populair wetenschappelijk blog, voor MindMints)


Waarom we écht niet zonder kunnen

Je kent het wel, tijdens een belangrijke briefing over het komende project merk je dat je ogen dichtvallen. Terwijl je hoofd voor de zoveelste keer steun zoekt in je handen, dwalen je gedachten af naar je bed. Niet erg praktisch. Sterker nog, door het slaaptekort gaat de briefing totaal langs je heen, ongeacht het belang ervan. Slaap neemt je brein over en je lijkt er niks aan te kunnen doen. Hoe kan dat toch?

Nachtrust is belangrijk, dat is geen nieuws. Echter, recent is ontdekt dat slaaptekort je keuzes beïnvloedt en dat is toch wel zorgwekkend. In een onderzoek werden proefpersonen gedurende de nacht meerdere malen gestoord. De daaropvolgende dag verkozen deze personen de mogelijkheid om over hun slaapgewoontes te kunnen praten boven het krijgen van een financiële beloning. Hoe meer hun nachtrust was verstoord, hoe makkelijker ze afzagen van de betaling. (Takano & Raes. 2017).

Het lijkt als een soort verslaving; zonder een goede dosis nachtrust ontstaat er zo’n ontzettende motivatie voor slaap, dat het je hersenen als het ware ‘bezet’ met dit verlangen. Dat bij slaapgebrek je hoofd bij je bed is, en niet bij die belangrijke briefing is dus niet ongewoon. Ons lichaam probeert ons duidelijk iets te vertellen; we moeten een goede nachtrust als prioriteit nemen. 


Hoger risico op burn-out van hersencellen bij slaap tekort

Er wordt al millennia lang gespeculeerd over waarom slaap onmisbaar is voor ons. Betreffende deze kwestie is onlangs een artikel gepubliceerd in de Scientific American. Het beschreven onderzoek kwam met een conclusie die een van de vele functies van slaap verklaart; slaap laat de hersenen tijdelijk ‘krimpen’.

In het menselijk brein worden iedere dag connecties tussen neuronen (hersencellen) aangelegd. Wanneer neuronen samen ‘vuren’, ontstaat er een verbinding tussen deze cellen (what fires together, wires together). Er worden als het ware nieuwe wegen aangelegd om het verkeer aan nieuwe ervaringen te organiseren. Deze verbindingen worden synapsen genoemd en maken het vermogen om te leren mogelijk, evenals het vormen van een geheugen.

Dr. Chiara Cirelli van de Universitity of Wisconson-Madison Center for Sleep and Consciousness werkte mee aan het onderzoek gepubliceerd in de Scientific American. Ook hersenen kunnen overprikkeld worden. ‘Zie het als een stopcontact waar te veel apparaten op aangesloten zijn. Er kan een letterlijke burn-out ontstaan’, legt Cirelli uit. Tijdens slaap krimpt daarom maar liefst 15 procent van de verbindingen in het brein. Kennelijk rusten de synapsen op deze manier uit en bereiden ze zich voor op een nieuwe dag vol nieuwe leerprocessen. (Scientific American)

Slaap is dus essentieel voor degenen die zich gedurende de dag willen blijven focussen en ontwikkelen. Laat focus en ontwikkeling nou juist hetgeen zijn dat we nodig hebben om te kunnen functioneren in de dagelijkse hectiek van deze maatschappij. Op tijd naar bed boekt meer productiviteit voor de dag erna. Zie het als een investering wanneer je vanavond toch even het werk opzij legt en op tijd begint met schaapjes tellen.


References
Takano, K., & Raes, F. (2018). Behaviour Research and Therapy Subjective sleep disturbances are associated with intrinsic motivation toward sleep-related thinking. Behaviour Research and Therapy, 100(November 2017), 30–36. https://doi.org/10.1016/j.brat.2017.11.002
https://www.scientificamerican.com/article/sleep-shrinks-the-brain-and-thats-a-good-thing/

Reacties

Populaire posts